Tussen kunst en behang in

 

 

 

 

 

Ministry of Happy Walls

Ministry of Happy Walls is de eenmanszaak van Jo van Gemerde. Ze ontwerpt haar behang en runt het kleine exclusieve label vanuit haar woonplaats Amsterdam.

Het behang van Ministry of Happy Walls  is in vele opzichten uniek. Niet alleen door de wijze van ontwerpen en de kwaliteit van het materiaal, maar vooral door mogelijkheden die Jo haar klanten biedt voor eigen inbreng.

Ze stapte de natuur in, om daar nooit meer weg te gaan. Vogels, planten, bloemen, alles wat ze zag fotografeerde ze om het vervolgens met moderne technieken te verwerken tot kleine kunstwerkjes. Met Photoshop knipt en plakt ze erop los met talloze natuurfoto’s – soms in combinatie met rechtenvrije archiefbeelden – om van alle kleine stukjes natuurpracht één droomlandschap te creëren.

En met haar passie voor behang was de keuze al snel gemaakt. Deze droomwerelden komen aan de muur. “Ik ga secuur te werk, ben enorm perfectionistisch en werk laag na laag naar mijn ideaalbeeld toe”, legt ze uit. Sommige behangmotieven van haar bestaan uit maar liefst 300 verschillende lagen aan foto’s en elementen. “Ik kan maanden bezig zijn met één werk, ik ben niet snel tevreden.”

Voor haar ontwerpen gebruikt Jo voor haar ontwerpen veelal echte foto’s van dieren, planten en bloemen. Dat maakt haar behang zo levend en echt. Door de vele lagen waaruit de ontwerpen zijn opgebouwd, ontstaat diepte. Een mix van kunst en behang.

Jo: “Ik ga secuur te werk,  en werk laag na laag naar mijn ideaalbeeld toe”,t. Sommige behangmotieven van haar bestaan uit maar liefst 300 verschillende lagen aan foto’s en elementen. “Ik kan maanden bezig zijn met één werk, ik ben niet snel tevreden.”

Dat perfectionisme levert wat op. Ieder landschap dat Jo creëert is uniek en nooit keert hetzelfde patroon terug. Wie bij Jo aanklopt voor een uniek behang, krijgt er een sprookjesachtige wereld voor terug, die nergens anders terug te vinden is.

Het behang wordt voor je op maat gemaakt. Ook is het mogelijk om een design naar wens aan te passen. Zo kan je de achtergrondkleur bijstellen, een bloem of vogel laten weghalen of juist toevoegen. Op maat maken is gratis,

voor aanpassingen geldt een vast uurtarief.

vraag ik een uurtarief van € 60,- per uur.

Materiaal en Prijzen

Het behang wordt gedrukt op zeer fijn vinyl behang met een papieren achtergrond. Het oogt een beetje als fluweel en heeft mooie diepe kleuren. De prijs gaat per m2. Voor het behang is dat € 89,- per m2.

Er is ook duurzaam behang dat 100% recyclebaar is. Het is een textiel dat niet kreukt of krast en met een vochtig doekje af te nemen is. Ideaal voor een kinderkamer. € 99,- per m2

 

Duurzaam? Ja. En liefst ook nog een beetje sociaal.

 

Jo probeert zo milllieuvriendelijk mogelijk te werken. `"Je kan niet alleen maar nemen van de natuur, je moet de natuur ook wat teruggeven.""Vandaar de keuze voor het recyclebare behang. Daarnaast wordt ieder behang exclusief gedrukt en dat heeft het grote voordeel dat er nauwelijks restmateriaal is. "Wanneer je niet meer voorraden werkt, is er ook geen opslag of herhaaldelijk vervoer nodig.

Ook voor de bezorgingsdienst is bewust gekozen. "Ik werk met een kleinschalige betrouwbare vervoerder. 'Dat is wat duurder dan de gebruikelijke pakketdiensten, maar deze chauffeurs verdienen een normaal loon en worden niet opgejaagd. ',  Jo neemt de meerkosten voor haar rekening, zodat je daar als klant niets van merkt.

Ministry of Happy Walls

tekst: Eva Breda

Een niets verhullende naam voor het unieke werk van Jo van Gemerde. Deze journaliste gooide, na jarenlang artikels schrijven en het uitgeven van een bestseller, drastisch het roer om. En met resultaat: muren waar je écht blij van wordt. En ook nog eens duurzaam.

Vol overgave vertelt Jo over de overgang die zij slechts drie jaar geleden maakte. “Schrijven is een eenzaam beroep. Na jarenlang in dat vak te hebben gewerkt voelde ik dat ik iets anders moest doen met mijn creativiteit, iets nieuws.” Ze schafte een camera aan en begon te fotograferen.

Droomwerelden

Uiteindelijk kreeg ze de kans om te exposeren, met het thema ‘natuur’. Een nieuw onderwerp voor Jo, maar haar passie was geboren. Ze stapte de natuur in, om daar nooit meer weg te gaan. Vogels, planten, bloemen, alles wat ze zag fotografeerde ze om het vervolgens met moderne technieken te verwerken tot kleine kunstwerkjes. Met Photoshop knipt en plakt ze erop los met talloze natuurfoto’s – soms in combinatie met beelden uit het publiek domein-  om van alle kleine stukjes natuurpracht één droomlandschap te creëren.

En met haar passie voor behang was de keuze al snel gemaakt. Deze droomwerelden moesten aan de muur komen “Ik ga secuur te werk, ben enorm perfectionistisch en werk laag na laag naar mijn ideaalbeeld toe”, legt ze uit. Sommige behangmotieven van haar bestaan uit maar liefst 300 verschillende lagen aan foto’s en elementen. “Ik kan maanden bezig zijn met één werk, ik ben niet snel tevreden.”

Dat perfectionisme levert wat op. Ieder landschap dat Jo creëert is uniek en nooit keert hetzelfde patroon terug. Wie bij Jo aanklopt voor een uniek behang, krijgt er een sprookjesachtige wereld voor terug, die nergens anders terug te vinden is. Dat is al bijzonder genoeg op zichzelf, maar voor Jo kon het nóg beter, nóg mooier. Ze wilde niet alleen gebruik maken van de natuur, maar er ook iets aan teruggeven.

Hét ultieme materiaal

Het moest duurzaam. “In het meeste kwaliteitsbehang zit polyester, plastic dus. Ik wilde dat het behang dat ik maakte niet alleen uniek en mooi was, maar ook nog een kwalitatief hoog én duurzaam zou zijn.” Een lastige taak, zo bleek. In de drie jaar dat Jo bezig is met haar Ministry of Happy Walls, heeft zij het grootste deel van haar tijd besteed aan het zoeken naar hét ultieme materiaal. “Ik wilde dat het perfect zou zijn, niet gewoon papier. Als het duurzaam moest, moest het óók nog steeds net zo mooi zijn.”

En dat lukte. Na een lange zoektocht vond zij het perfecte materiaal, dat 100% duurzaam is en daarmee is de cirkel die de natuur speelt in haar werk weer rond. Haar concept was geboren. Met haar duurzame én unieke werk, heeft zij nu dan ook een shop geopend op Abel & Tosh, waar zij haar items verkoopt. Neem gerust een kijkje, want naast behang maakt Jo ook posters en behangpanelen met hetzelfde concept.

Ministry of Happy Walls

tekst: Eva Breda

 

Ministry of Happy Walls is de eenmanszaak van Jo van Gemerde. Ze ontwerpt haar behang en runt het kleine exclusieve label vanuit haar woonplaats Amsterdam.  Haar behang is in vele opzichten uniek. Niet alleen door de wijze van ontwerpen en de kwaliteit van het materiaal, maar vooral door mogelijkheden die Jo haar klanten biedt voor eigen inbreng.

Jo werkte jarenlang als ­­­ journalist en schreef boeken waarvan er eentje zelfs een bestseller werd. Hoewel schrijven nog steeds een geliefde bezigheid is, gooide ze drastisch het roer om. “Het was tijd voor iets nieuws. Ik had enorme honger naar beeld en vooral naar kleur.”

Ze schafte een camera aan en stapte de natuur in. Vogels, planten, bloemen, alles wat ze zag fotografeerde ze.  Met Photoshop knipt en plakt ze erop los met talloze natuurfoto’s van eigen hand en uit het publiek domein, om van alle kleine stukjes natuurpracht een droomlandschap te creëren.

Sommigen van haar ontwerpen bestaan maar liefst uit 300 verschillende lagen aan foto’s en elementen. “Ik werk laag naar laag naar mijn ideaalbeeld toe”, legt Jo uit. “Ik kan lang bezig zijn met één werk.”

Materiaal en prijzen

Het behang wordt gedrukt op verfijnd vinyl behang met een papieren achtergrond. Het oogt een beetje als fluweel en heeft mooie diepe kleuren. De prijs gaat per m2 en is € 89- per m2.

Er is ook duurzaam behang dat 100% recyclebaar is: EcoTex. Een textiel dat niet kreukt of krast en met een vochtig doekje af te nemen is. Ideaal en veilig voor de kinderkamer. De prijs hiervan is € 99,- per m2.

Je behang wordt niet alleen voor je op maat gemaakt. Ook is het mogelijk een design naar wens te laten aanpassen. Zo kan je de achtergrondkleur bijstellen, een bloem of een vogel weghalen of juist laten toevoegen. Op maat maken is gratis. Voor aanpassingen geldt een vast uurtarief.

 Duurzaam

Jo werkt zo milieuvriendelijk mogelijk. “Ik heb lang moeten zoeken naar het recyclebare behang, omdat ik iets wilde wat duurzaam én mooi is.” Ook op andere manieren probeert ze de omgeving te ontlasten. ”Elk behang wordt exclusief gedrukt en dat heeft als voordeel dat er nauwelijks restmateriaal is. Dat scheelt opslag, vervoer en dus energie. De dozen waarin het behang verpakt is, zijn natuurlijk van gerecycled karton en de bezorging wordt gedaan door een kleinschalige betrouwbare vervoerder. 

www.ministryfofhappywalls.com

contact@ministryofhappywalls.com